• Ring : 61 26 83 48
08jun
2015
0

Børnehavebørn fortæller om deres brug af tablets og medier

”Så trykker man bare på det, man vil have…”

Børnehavebørn fortæller om deres brug af tablets og medier

Når de 4-6-årige børn bruger tablets, vil 75 pct. gerne sidde alene med den. Det viser en undersøgelse, som Børnerådet har gennemført i ca. hundrede børnehaver i hele Danmark. Undersøgelsen er den første af sin slags, der udelukkende fokuserer på de yngstes egne oplevelser af deres mediebrug.

Læs rapporten ’Børn og medier’ på Børnerådets hjemmeside

Børnerådet udgiver i dag rapporten ’Børn og medier’. Rapporten er et bidrag til debatten om de yngstes brug af medier, og undersøgelsen kommer med børnenes egne fortællinger om og fortolkninger af deres medievaner. Undersøgelsen ser især på børnenes egne oplevelser med tablets: Hvad bruger de den til? Hvad kan de med den? Opfatter de den som legetøj? Og hvordan foretrækker de at bruge den – alene eller sammen med andre?

Børnerådets formand Per Larsen siger om undersøgelsen: ”Der er ingen tvivl om, at vi har med nogle digitalt kompetente børn at gøre. De udforsker medierne fra en tidlig alder og har en legende tilgang til dem – det kan vi voksne lære af. Men vi må også holde fast i, at børnene skal lære af os. Vores undersøgelse viser, at børnene har brug for voksenopmærksomhed, hjælp og vejledning. Her skal vi holde fast – gerne langt op i barndommen – og tilbyde os som vejledere og sparringspartnere.”

Større gennemskuelighed

Undersøgelsen tegner et billede af en gruppe børn, der bevæger sig hjemmevante rundt på tabletten. De bruger den især til at spille og se film på, men flere af børnene udforsker også mediets andre potentialer, fx ved at bruge tabletten til at filme med og opfinde nye måder at bruge apps på. Mere end halvdelen af de 4-6-årige kender Youtube (53 pct.) og Netflix (60 pct.), og 51 pct. af børnene har selv prøvet at finde det, de ville se på Netflix. Desuden ser det ud til, at drengene er lidt mere vante end pigerne med at bruge tabletten alene uden hjælp fra voksne.

Mange af børnene er også godt klar over, at der er ting, de har brug for hjælp fra voksne til. Fx når det handler om at købe indhold. Her er kravet om en kode for børnene et tydeligt tegn på, at de skal spørge en voksen om hjælp. Det får Børnerådets formand til at komme med følgende opfordring:

”Når nu børnene selv ved, at de har brug for voksenhjælp, så er det enormt vigtigt, at vi også sikrer os, at de apps og tjenester, vores børn bruger, er gennemsigtige og letforståelige for børn. Det handler både om ’in app-køb’ og andre køb på tablets, men det handler også om reklamer og markedsføring over for børn og unge, fx via videoblogs og Instagram. Her må der strammes op, så børn og unge ikke bliver ført bag lyset,” siger Per Larsen.

Undersøgelsen hovedresultater:

  • 63 pct. må gerne spille på tablet i deres børnehave.
  • 59 pct. ville spille på tablet hele dagen derhjemme, hvis de fik lov til det
  • 64 pct. synes, det er ok, at de voksne bestemmer, hvor meget børn må bruge deres tablet.
  • 61 pct. synes, det er sjovt at spille sammen med andre børn.
  • 66 pct. af børnene vil hellere spille på tablet end lege sammen med nogle børn, de kender.
  • 63 pct. vil hellere lege på en sjov legeplads end spille tablet.
  • 54 pct. synes, det er rart, hvis deres forældre er med til at spille tablet.
  • 29 pct. har oplevet noget på en computer, i fjernsynet eller på en tablet, som de er blevet bange for.

Citater fra undersøgelsen:

Ayse, 5 år: ”Det gør ikke noget, hvis der sidder andre børn. Jeg gider bare ikke have, at der er nogen, der bestemmer, hvad jeg skal spille.”

Interviewer: ”Hvad er det gode ved at være to til at spille?”

Philip, 5 år: ”Det er, at hvis man slås og er lige ved at dø, så kan den anden jo hjælpe. Ellers skal man starte forfra.”

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen består af både kvalitative og kvantitative data fra i alt 902 børn i 4-6-årsalderen. 844 børn deltog i en spørgeskemaundersøgelse, mens 59 børn deltog i kvalitative interview. På tidspunktet for undersøgelsen (ultimo 2014) var flertallet af børnene fem år (86 pct.), mens 8 pct. var fire år, og 6 pct. var seks år. 51 pct. er drenge, og 49 pct. er piger.

Børnene i den kvantitative del af undersøgelsen er anonyme, og vi kender ikke til deres socioøkonomiske eller etniske baggrunde. Børnehaverne er udtrukket tilfældigt med henblik på at sikre, at et statistisk repræsentativt udsnit af Danmarks børnehaver inviteres til at deltage i panelet.


 

I Galten Børnehave og Vuggestue har vi en iPad på kontoret, men ikke på stuerne.